Nature

دستگاه تنفس مصنوعی یا ونتیلاتور چیست ؟

دستگاه ونتیلاتور

دستگاه تنفس مصنوعی یا ونتیلاتور دستگاهی است که که کار تنفس بیمارانی را که به طور موقت یا دائم دچار اختلال شده است انجام می دهد تنفس مصنوعی توسط این دستگاه یا تهویه مکانیکی آن این معناست که یک دستگاه مکانیکی ، جهت ورود هوای حاوی اکسیژن به ریه ها و همچنین خروج دی اکسید کربن تبادل گازهای تنفسی را به طور خود به خود با محیط خارج انجام می دهد.

در واقع کار این دستگاه وارد کردن هوا به دورن شش ها و با استفاده از محاسبات که میزان ترکیب اندازه های مختلف فشار و اکسیژن را درهوای ورودی به شش ها تنظیم می کند . هم چنین میتوان سرعت تنفس ، حجم ومقدار مواد مصرفی را تغییر داد

تاریخچهٔ کاربرد ونتیلاتور

تاریخچهٔ تنفس مصنوعی به حدود ۸۷۰ سال پیش از میلاد مسیح برمی‌گردد. در سال ۱۵۳۰ پاراسلسوسِ سوئیسی، با به کاربردن دَم آهنگری و گذاشتن آن در دهان بیمار و دمیدن آن، به ریه‌ها هوا رساند. فارست برد آمریکایی نخستین دستگاه تنفس مصنوعی مدرن بنام Bird Mark 7 را در دوران جنگ جهانی دوم ابداع کرد. در ایران کاربرد ونتیلاتور پیشینه‌ای بیش از ۵۰سال دارد. از نخستین دستگاه‌ها دستگاهی بود که ساخت شرکت بِنِت است. امروزه پیشرفته‌ترین مدل این سازو کارها در بیمارستان‌های ایران به کار می‌رود 

 عملکرد دستگاه ونتیلاتور

ونتیلاتور دستگاهی است که تنفس را برای بیمارانی که به طور طبیعی قادر به تنفس نبوده یا احتیاج به کمک دارند ، فراهم می نماید. تهویه بر پایه دمیدن هوا و آزاد گذاشتن ریه ها به طور دوره ای استوار است که توسط ونتیلاتور انجام می گیرد.
در واقع تهویه عبارت است از دمیدن هوا به داخل ریه و خالی شدن آن به طور متناوب. از سوی دیگر بازدم یک عمل غیرفعال بوده و انجام آن به خاصیت الاستیک ریه هایی که هنگام دم متسع شده اند ، بستگی دارد. بنابراین کار ونتیلاتور در اصل ایجاد یک دم است و اگر فرصت کافی به ریه ها داده شود ، این هوا در حین بازدم خود به خود از ریه ها خارج خواهد شد. در فاز دم ، ونتیلاتور فشار و فلوی تنظیم شده را اعمال می کند ، دستگاه های خاصی نیز مقدار مناسب فلوی تنفس و الگوی زمانی بین دم و بازدم را کنترل می کنند.
ونتیلاتور با استفاده از یک فشار مثبت ریه ها را باد می کند ، فشار در داخل ریه ها متناسب با حجم گاز افزایش می یابد ، این فشار مثبت توسط لوله های مخصوص به ریه ها منتقل می شود. در بعضی ونتیلاتورها یک سوییچ جهت تعویض فاز از دم به بازدم در داخل دستگاه وجود دارد. در بعضی دیگر برگشت الاستیک سینه به طور طبیعی خروج گاز در هنگام بازدم را باعث می شود. البته در مدل های دیگر ، فشاری کمتر از اتمسفر باعث ایجاد فشار منفی در فاز بازدمی می شود.
دلایل استفاده از تنفس مصنوعی یا ونتیلاتور :

یکی از موارد استفاده از این دستگاه در هنگام جراحی است که فرد به حدی بیمار است که نمی تواند به طور عادی نفس بکشد در بیشتر جراحی ها و بی هوشی ها عمومی هم از این دستگاه استفاده می شود در واقع ونتیلاتور تنفس بیمار را در طی عمل جراحی فراهم می سازد اما پس از عمل جراحی بیمار می تواند در اتاق ریکاوری تنفس عادی خود را داشته باشد .

اما مواردی بیمار نمی تواند به تنهایی نفس بکشد و بدون ونتیلاتور تنفس نرمالی ندارد و ممکن است پس از عمل جراحی تا مدتی زیادی به دستگاه نیاز داشته باشد این مورد در جراحی های سخت مثل عمل های قلب و ریه پیش می آید .

در مواردی که فرد دچار التهاب ریه می شود،در صورتی که بیماری فرد شدید باشد احتمال دارد که نتواند به خودی خود نفس بکشد .ونتیلاتور در این زمان به کمک بیمار می آید .

  • لوله های پلاستیکی تنفسی در دستگاه می تواند هم از راه دهان یا بینی بیمار وارد شود .
  • این که تا چه زمان بیمار به این دستگاه نیاز دارد اصلا معلوم نیست .
  • این دستگاه را معمولا در بخش های ICU CCU , NIC ,و همچنین در اورژانس می توان یافت 

 

ونتیلاتور تنفسی چیست | دستگاه ونتیلاتور تنفسی | دستگاه ونتیلاتور تنفسی قیمت | مدهای تنفسی ونتیلاتور | مدار تنفسی ونتیلاتور | تجهیزات پزشکی ونتیلاتور تنفسی | مد های تنفسی ونتیلاتور | دستگاه کمک تنفسی ونتیلاتور | قیمت دستگاه تنفس مصنوعی خانگی | دستگاه ونتیلاتور در ای سی یو | دستگاه تنفس مصنوعی